M3: Starostlivosť o zver a choroby zveri
- (ID: 1047) Kŕmidlo, nesprávne krmelec je:
- zariadenie na prikrmovanie zveri
- zariadenie na prikrmovanie zveri
- (ID: 1055) Letnina je:
- usušené neodlistené vetvičky drevín a iných rastlín vhodných na prikrmovanie zveri, objemové krmivo pre prežúvavú zver s vysokým obsahom vlákniny
- usušené neodlistené vetvičky drevín a iných rastlín vhodných na prikrmovanie zveri, objemové krmivo pre prežúvavú zver s vysokým obsahom vlákniny
- (ID: 1088) Pastevný cyklus je:
- čas od začiatku po ukončenie jedného pastevného úseku zveri
- čas od začiatku po ukončenie jedného pastevného úseku zveri
- (ID: 1103) Podkožný tuk je:
- rezervný zdroj energie pre zver v období hladovania a dôležitý ukazovateľ jej kondície
- rezervný zdroj energie pre zver v období hladovania a dôležitý ukazovateľ jej kondície
- (ID: 1143) Priobličkový tuk je:
- dôležitý ukazovateľ kondície a výživného stavu zveri
- dôležitý ukazovateľ kondície a výživného stavu zveri
- (ID: 1160) Selekcia zveri je:
- uvedomelý chovateľský postup zameraný na rozvíjanie požadovaných kvalitatívnych a kvantitatívnych znakov a vlastností potomstva
- uvedomelý chovateľský postup zameraný na rozvíjanie požadovaných kvalitatívnych a kvantitatívnych znakov a vlastností potomstva
- (ID: 1161) Senáž, správne siláž je:
- kvalitné a hodnotné objemové šťavnaté krmivo pre prežúvavce, získané z vhodných krmovín
- kvalitné a hodnotné objemové šťavnaté krmivo pre prežúvavce, získané z vhodných krmovín
- (ID: 1162) Senník je:
- jednoduchá zrubová stavba na uskladňovanie sena
- jednoduchá zrubová stavba na uskladňovanie sena
- (ID: 1182) Solisko je:
- miesto, na ktorom sa zveri predkladá do soľníkov soľ
- miesto, na ktorom sa zveri predkladá do soľníkov soľ
- (ID: 1183) Soľník je:
- poľovnícke zariadenie, v ktorom sa zveri podáva soľ
- poľovnícke zariadenie, v ktorom sa zveri podáva soľ
- (ID: 1349) Ktorá zverina z hľadiska spôsobu usmrtenia je vždy vylúčená z výživy ľudí?
- zver usmrtená dopravným prostriedkom alebo iným zvieraťom
- zver usmrtená dopravným prostriedkom alebo iným zvieraťom
- (ID: 1350) Aká rana z hľadiska získania zveriny ako kvalitnej a bezpečnej potraviny je najvhodnejšia?
- rana, ktorá zviera usmrtí čo najrýchlejšie, spôsob usmrtenia má za následok čo najmenšiu devastáciu cenných častí tela, dôjde aspoň k čiastočnému vykrveniu a zviera je vystavené čo najmenšiemu stresu
- rana, ktorá zviera usmrtí čo najrýchlejšie, spôsob usmrtenia má za následok čo najmenšiu devastáciu cenných častí tela, dôjde aspoň k čiastočnému vykrveniu a zviera je vystavené čo najmenšiemu stresu
- (ID: 1351) Možno zver podľa platnej legislatívy použiť ako živú návnadu?
- nemožno
- nemožno
- (ID: 1352) Štvanie, cvičenie a skúšanie zvieraťa na inom zvierati sa považuje podľa zákona 39/2007 o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov za priestupok. Považuje sa za priestupok aj takýmto spôsobom vykonávaný výcvik poľovného upotrebiteľného psa?
- nepovažuje
- nepovažuje
- (ID: 1353) Čo je primeraný dôvod na usmrtenie zvieraťa?
- ulovenie zvieraťa povoleným spôsobom
- ulovenie zvieraťa povoleným spôsobom
- (ID: 1354) Má vplyv na kvalitu a pripadnú zdravotnú neškodnosť zveriny ulovenie zveri ranou na brušnú dutinu a neskoré dohľadanie?
- zvyčajne áno, pretože dôjde k znečisteniu tráviacim obsahom s pomnožením mikroorganizmov a tiež k zapareniu zveriny z dôvodu neskorého vyrhnutia
- zvyčajne áno, pretože dôjde k znečisteniu tráviacim obsahom s pomnožením mikroorganizmov a tiež k zapareniu zveriny z dôvodu neskorého vyrhnutia
- (ID: 1355) Ako je definovaná strelná rana na komoru?
- je zásah do oblasti, kde sú uložené vitálne orgány, čo je oblasť hrudníka s uloženým srdcom a pľúcami, oddelená bránicou od brušnej dutiny. Tvorí ju pomyselná zvislá čiara po prednej končatine tesne pod stredom tela.
- je zásah do oblasti, kde sú uložené vitálne orgány, čo je oblasť hrudníka s uloženým srdcom a pľúcami, oddelená bránicou od brušnej dutiny. Tvorí ju pomyselná zvislá čiara po prednej končatine tesne pod stredom tela.
- (ID: 1356) Aké platia zásady pri približovaní a preprave ulovenej zveri?
- zabrániť kontaminácii zveriny z vonkajšieho prostredia (znečistenie materiálom obsahujúcim mikroorganizmy, resp. chemické látky), zabrániť zníženiu kvality zveriny fyzikálnymi a mechanickými vplyvmi (teplotou, tlakom, nárazmi, cudzími predmetmi), zabezpečiť čo najrýchlejšiu prepravu do zberného strediska
- zabrániť kontaminácii zveriny z vonkajšieho prostredia (znečistenie materiálom obsahujúcim mikroorganizmy, resp. chemické látky), zabrániť zníženiu kvality zveriny fyzikálnymi a mechanickými vplyvmi (teplotou, tlakom, nárazmi, cudzími predmetmi), zabezpečiť čo najrýchlejšiu prepravu do zberného strediska
- (ID: 1357) Čo rozumiete pod pojmom vyvrhnutie ulovenej zveri?
- vyvrhovanie zveri je odstránenie vnútorných orgánov zveri od jazyka až po ritný otvor vcelku
- vyvrhovanie zveri je odstránenie vnútorných orgánov zveri od jazyka až po ritný otvor vcelku
- (ID: 1358) V akom časovom intervale treba ulovenú raticovú zver vyvrhnúť?
- čo najskôr, najlepšie na mieste ulovenia
- čo najskôr, najlepšie na mieste ulovenia
- (ID: 1359) Aké platia zásady pri vyvrhovaní ulovenej zveri?
- pri vykonávaní rezov a vyberaní vnútorných orgánov platí zásada „čistá ruka“ drží nôž a vyberá vnútorné orgány (pri znečistení sa musí ruka umyť ak sa použije rukavica, treba rukavicu vymeniť), „nečistá ruka“ drží kožu (nesmie sa dotknúť mäsa a vnútorných orgánov). Rukávy musia byť vyhrnuté a hodinky a ozdoby ruky zložené.
- pri vykonávaní rezov a vyberaní vnútorných orgánov platí zásada „čistá ruka“ drží nôž a vyberá vnútorné orgány (pri znečistení sa musí ruka umyť ak sa použije rukavica, treba rukavicu vymeniť), „nečistá ruka“ drží kožu (nesmie sa dotknúť mäsa a vnútorných orgánov). Rukávy musia byť vyhrnuté a hodinky a ozdoby ruky zložené.
- (ID: 1360) Čo rozumiete pod pojmom malý vývrh?
- odstránenie orgánov dutiny brušnej
- odstránenie orgánov dutiny brušnej
- (ID: 1361) Základné živiny v krmivách delíme do 3 skupín:
- bielkoviny, sacharidy, tuky
- bielkoviny, sacharidy, tuky
- (ID: 1362) Diviak lesný ma nasledovný typ žalúdka:
- jednoduchý
- jednoduchý
- (ID: 1363) Jeleň lesný má nasledovný typ žalúdka:
- zložitý
- zložitý
- (ID: 1364) Srnec lesný je z hľadiska potravnej ekológie zaraďovaný do skupiny:
- ohryzovače
- ohryzovače
- (ID: 1365) Jeleň lesný je z hľadiska potravnej ekológie zaraďovaný do skupiny:
- prechodný typ medzi ohryzovačmi a spásačmi
- prechodný typ medzi ohryzovačmi a spásačmi
- (ID: 1366) Muflón lesný je z hľadiska potravnej ekológie zaraďovaný do skupiny:
- spásače
- spásače
- (ID: 1367) Lúčne seno zaraďujeme medzi krmivá:
- objemové
- objemové
- (ID: 1368) Trávnu siláž (senáž) zaraďujeme medzi krmivá:
- objemové
- objemové
- (ID: 1369) Šrotované obilie zaraďujeme medzi krmivá:
- jadrové
- jadrové
- (ID: 1370) Ovos zaraďujeme medzi krmivá:
- jadrové
- jadrové
- (ID: 1371) Cukrovú repu zaraďujeme medzi krmivá:
- dužinaté
- dužinaté
- (ID: 1372) Kŕmnu repu zaraďujeme medzi krmivá:
- dužinaté
- dužinaté
- (ID: 2806) Kedy je vhodnejšie ulovenú zver približovať a prepravovať nevyvrhnutú a vývrh vykonať neskôr?
- ak pri približovaní vyvrhnutej zveri môže dôjsť k znečisteniu obnažených častí diviny z vonkajšieho prostredia (členitý terén) a ak preprava nevyvrhnutej zveri nebude trvať viac ako 45 minút
- ak pri približovaní vyvrhnutej zveri môže dôjsť k znečisteniu obnažených častí diviny z vonkajšieho prostredia (členitý terén) a ak preprava nevyvrhnutej zveri nebude trvať viac ako 45 minút
- (ID: 2807) Čo rozumiete po pojmom „malý vývrh“ a kedy je jeho použitie vhodnejšie ako vykonanie úplného vývrhu?
- je to odstránenie len orgánov dutiny brušnej, bez otvorenia hrudníka, bez prerezania zámky
- je to odstránenie len orgánov dutiny brušnej, bez otvorenia hrudníka, bez prerezania zámky
- (ID: 2808) Čo urobíte ak pri vyvrhovaní narežete hnisavé ložisko?
- okamžite umyjeme znečistené nástroje a ruky, respektíve vymeníme znečistené rukavice, následne znečistenú svalovinu a samotné ložisko odstránime orezaním dostatočne hlboko
- okamžite umyjeme znečistené nástroje a ruky, respektíve vymeníme znečistené rukavice, následne znečistenú svalovinu a samotné ložisko odstránime orezaním dostatočne hlboko
- (ID: 2809) Ako vyvrhujeme (vypitveme) malú srstnatú zver?
- rozrežeme kožu na bruchu od hrudnej kosti až po konečník, bez rozrezania hrudnej kosti, rozrežeme zámku a uvoľníme konečník, prerežeme bránicu a vyberieme srdce, pľúca, pečeň, slezinu, obličky a tráviaci aparát ťahom rukou
- rozrežeme kožu na bruchu od hrudnej kosti až po konečník, bez rozrezania hrudnej kosti, rozrežeme zámku a uvoľníme konečník, prerežeme bránicu a vyberieme srdce, pľúca, pečeň, slezinu, obličky a tráviaci aparát ťahom rukou
- (ID: 2810) Ako vyvrhujeme raticovú zver?
- na spodnej čeľusti v pozdĺžnej strednej línii sa nareže koža, rez je vhodné viesť až po ritný otvor v koži a podkoží, oddelí sa penis a semenníky vrátane rujnej škvrny, odstráni sa mliečna žľaza, ak obsahuje mlieko, otvorí sa zámka (panvová spona) nožíkom (u mladých zvierat), pílkou (u starších), obreže sa ritný otvor a konečník, uvoľní sa močový mechúr a močová rúra, dokončí sa uvoľnenie konečníka, otvorí sa dutina brušná a hrudníková (nožom, kliešťami, pílkou), uvoľnení sa bránica, vyberú sa vnútorné orgány: u menších – srnčia (jedným ťahom), uchopením za jazyk, pažerák a tracheu - ťahom vybrať, odstránia sa črevá, konečník a močový mechúr, u väčších kusov je možné vyberať vnútorné orgány postupne rozdelene podľa telových dutín, je však potrebné podviazať pažerák pred jeho prerezaním - znečistené orgány sa vyberajú zvyčajne ako posledné tak, aby nedošlo k znečisteniu ostatných častí, celý vývrh sa položí na podložku na posúdenie, odstráni sa žlčník u diviačej zveri
- na spodnej čeľusti v pozdĺžnej strednej línii sa nareže koža, rez je vhodné viesť až po ritný otvor v koži a podkoží, oddelí sa penis a semenníky vrátane rujnej škvrny, odstráni sa mliečna žľaza, ak obsahuje mlieko, otvorí sa zámka (panvová spona) nožíkom (u mladých zvierat), pílkou (u starších), obreže sa ritný otvor a konečník, uvoľní sa močový mechúr a močová rúra, dokončí sa uvoľnenie konečníka, otvorí sa dutina brušná a hrudníková (nožom, kliešťami, pílkou), uvoľnení sa bránica, vyberú sa vnútorné orgány: u menších – srnčia (jedným ťahom), uchopením za jazyk, pažerák a tracheu - ťahom vybrať, odstránia sa črevá, konečník a močový mechúr, u väčších kusov je možné vyberať vnútorné orgány postupne rozdelene podľa telových dutín, je však potrebné podviazať pažerák pred jeho prerezaním - znečistené orgány sa vyberajú zvyčajne ako posledné tak, aby nedošlo k znečisteniu ostatných častí, celý vývrh sa položí na podložku na posúdenie, odstráni sa žlčník u diviačej zveri
- (ID: 2811) Ako vyvrhujeme (vypitveme) malú pernatú zver?
- pri vypitvaní sa rez vedie od kloaky k hrudnej kosti ,uvoľní sa kloaka, krátkym rezom odstránime hrvoľ na krku, ťahom rukou sa vyberú vnútorné orgány z telovej dutiny
- pri vypitvaní sa rez vedie od kloaky k hrudnej kosti ,uvoľní sa kloaka, krátkym rezom odstránime hrvoľ na krku, ťahom rukou sa vyberú vnútorné orgány z telovej dutiny
- (ID: 2812) Je vhodné pri odstraňovaní vnútorných orgánov u malej pernatej zveri používať vyháčkovanie?
- vyháčkovanie pernatej zveri (vybratie orgánov telovej dutiny pomocou háčika cez kloaku ) je z dôvodu kontaminácie telovej dutiny črevným obsahom nevhodné
- vyháčkovanie pernatej zveri (vybratie orgánov telovej dutiny pomocou háčika cez kloaku ) je z dôvodu kontaminácie telovej dutiny črevným obsahom nevhodné
- (ID: 2813) Je vhodné pri malej srstnatej zveri po ulovení vytláčať močový mechúr?
- vytláčanie močového mechúra pri malej srstnatej zveri je nevhodné z dôvodu , že pri zásahu dutiny brušnej brokmi dochádza k porušeniu črevnej steny a následným vytláčaním močového mechúra aj k vytláčaniu črevného obsahu do dutiny brušnej a kontaminácii brušnej svaloviny mikroorganizmami
- vytláčanie močového mechúra pri malej srstnatej zveri je nevhodné z dôvodu , že pri zásahu dutiny brušnej brokmi dochádza k porušeniu črevnej steny a následným vytláčaním močového mechúra aj k vytláčaniu črevného obsahu do dutiny brušnej a kontaminácii brušnej svaloviny mikroorganizmami
- (ID: 2814) V akom časovom intervale je potrebné vyvrhnúť (vypitvať) malú zver?
- aj keď tradične sa malá zver pri možnosti skladovania v chladiarni vyvrhovala až po niekoľkých dňoch, podľa posledných výskumov je vyvrhnutie najlepšie vykonať čo najskôr po ulovení
- aj keď tradične sa malá zver pri možnosti skladovania v chladiarni vyvrhovala až po niekoľkých dňoch, podľa posledných výskumov je vyvrhnutie najlepšie vykonať čo najskôr po ulovení
- (ID: 2815) Čo si všímame na zveri pred ulovením?
- poľovník by mal pri svojom pozorovaní zveri zhodnotiť ostražitosť zveri, súmernosť tela a výživný stav, chôdzu, srsť, perie, pozornosť voči iným zvieratám a chovanie sa v čriede (kŕdli), únikovú vzdialenosť
- poľovník by mal pri svojom pozorovaní zveri zhodnotiť ostražitosť zveri, súmernosť tela a výživný stav, chôdzu, srsť, perie, pozornosť voči iným zvieratám a chovanie sa v čriede (kŕdli), únikovú vzdialenosť
- (ID: 2816) Aký má byť prepravný priestor použitého dopravného prostriedku na zverinu?
- prepravný priestor použitého dopravného prostriedku musí byť vetraný, ľahko čistiteľný a po preprave zveriny vždy vyčistený a vydezinfikovaný
- prepravný priestor použitého dopravného prostriedku musí byť vetraný, ľahko čistiteľný a po preprave zveriny vždy vyčistený a vydezinfikovaný
- (ID: 2817) Aké by mal mať poľovník vybavenie na vyvrhovanie zveri?
- poľovnícky nôž, nepriepustné rukavice, plastovú prepravku na zverinu, plastové vrecká rôznej veľkosti, prípadne vzorkovnice a pitnú vodu (napr. v plastovej fľaši)
- poľovnícky nôž, nepriepustné rukavice, plastovú prepravku na zverinu, plastové vrecká rôznej veľkosti, prípadne vzorkovnice a pitnú vodu (napr. v plastovej fľaši)
- (ID: 2818) Čo rozumiete pod pojmom odvetrávacie rezy a kedy ich vykonávame?
- sú to rezy, ktoré vykonávame u silnejších kusov proti zapareniu, za účelom rýchlejšieho vychladnutia a odvetrania svaloviny v oblasti podpažia. Ak je však vonkajšia teplota dostatočne nízka, hrudníkový kôš dobre otvorený a vetraný, neodporúča sa vykonávať tieto rezy do svaloviny z dôvodu možnej kontaminácie
- sú to rezy, ktoré vykonávame u silnejších kusov proti zapareniu, za účelom rýchlejšieho vychladnutia a odvetrania svaloviny v oblasti podpažia. Ak je však vonkajšia teplota dostatočne nízka, hrudníkový kôš dobre otvorený a vetraný, neodporúča sa vykonávať tieto rezy do svaloviny z dôvodu možnej kontaminácie
- (ID: 2819) Možno oddeliť hlavu a ratice u diviačej zveri pred výsledkom vyšetrenia na trichinely?
- hlava a ratice musia vždy sprevádzať telo až do výsledku vyšetrenia, oddeliť sa môže len trofej za štvrtým premolárom
- hlava a ratice musia vždy sprevádzať telo až do výsledku vyšetrenia, oddeliť sa môže len trofej za štvrtým premolárom
- (ID: 2820) Ktoré orgány alebo ich časti tvoria vzorku na KMO?
- mandle, slezina, krvná zrazenina, časť obličky
- mandle, slezina, krvná zrazenina, časť obličky
- (ID: 2821) Ktoré druhy zveri musia byť vyšetrené na trichinely pred uvedením na trh /okrem použitia zveriny vo vlastnej domácnosti/?
- medveď, diviak
- medveď, diviak
- (ID: 2822) Vzorky pre vyšetrenie na trichinely sa odoberajú u diviaka z:
- predlaktia, jazyka a bráničných pilierov
- predlaktia, jazyka a bráničných pilierov
- (ID: 2823) Uskladnenie ulovenej zveri do doby premiestnenia do zberne zveriny sa vykonáva:
- čo najkratšie v čistej, chladnej, dobre vetrateľnej miestnosti bez prístupu nepovolaných osôb, hmyzu a zvierat
- čo najkratšie v čistej, chladnej, dobre vetrateľnej miestnosti bez prístupu nepovolaných osôb, hmyzu a zvierat
- (ID: 2824) Môže osoba – poľovník, ktorý má príznaky infekčného ochorenia (zvýšená teplota, hnačka) manipulovať s ulovenou zverou, resp. zverinou:
- nesmie manipulovať so zverinou
- nesmie manipulovať so zverinou
- (ID: 2825) Prudké zdvihnutie hlavy a zmeravenie (v takomto postoji) u raticovej zveri je:
- prejav ostražitosti
- prejav ostražitosti
- (ID: 2826) Odpichovaným dupavým krokom srnčia zver:
- overuje reakciu neznámych objektov a upozorňuje ostatné jedince v čriede
- overuje reakciu neznámych objektov a upozorňuje ostatné jedince v čriede
- (ID: 2827) Čo urobíte, ak v čase ochrany zistíte v poľovnom revíri chorú alebo poranenú zver?
- prostredníctvom štatutára revíru požiadame príslušný úrad na úseku štátnej správy v oblasti poľovníctva resp. ochrany prírody o povolenie lovu takejto zveri a zabezpečím po jej ulovení veterinárne vyšetrenie
- prostredníctvom štatutára revíru požiadame príslušný úrad na úseku štátnej správy v oblasti poľovníctva resp. ochrany prírody o povolenie lovu takejto zveri a zabezpečím po jej ulovení veterinárne vyšetrenie
- (ID: 2828) Komu oznámite neobvyklé správanie sa zveri pred ulovením?
- vyškolenej osobe ,ktorá vykoná vyšetrenie po ulovení
- vyškolenej osobe ,ktorá vykoná vyšetrenie po ulovení
- (ID: 2829) Čo rozumiete pod pojmom zrenie diviny?
- o je to prirodzená fermentácia bielkovín počas 5 až 7 dní pri chladiarenskej teplote, s odbúraním kyseliny mliečnej vo svalovine, čím mäso získava krehkosť a výrazne sa zvyšujú jeho senzorické vlastnosti (chuť, vôňa, údržnosť)
- o je to prirodzená fermentácia bielkovín počas 5 až 7 dní pri chladiarenskej teplote, s odbúraním kyseliny mliečnej vo svalovine, čím mäso získava krehkosť a výrazne sa zvyšujú jeho senzorické vlastnosti (chuť, vôňa, údržnosť)
- (ID: 2830) Je vhodné, aby ihneď po ulovení bola zver stiahnutá z kože a divina zamrazená?
- nie je to vhodné, pretože neprebehne proces zrenia diviny , čím sa nedosiahnu požadované chuťove, pachové a štrukturálne vlastnosti mäsa
- nie je to vhodné, pretože neprebehne proces zrenia diviny , čím sa nedosiahnu požadované chuťove, pachové a štrukturálne vlastnosti mäsa
- (ID: 2831) Aké senzorické odchýlky vykazuje zaparená zverina?
- je charakteristická sladko-kyslým zápachom, s vysokým obsahom kysličníka uhličitého, svalovina je krehká, bledá ako po uvarení
- je charakteristická sladko-kyslým zápachom, s vysokým obsahom kysličníka uhličitého, svalovina je krehká, bledá ako po uvarení
- (ID: 2832) Čo tvorí obsah brušnej dutiny u zdravej zveri, okrem vnútorných orgánov?
- malé množstvo čírej bezfarebnej tekutiny
- malé množstvo čírej bezfarebnej tekutiny
- (ID: 2833) Čo urobíte ak zistíte pri vyvrhovaní silné prekrvenie čriev, riedky obsah v črevách a znečistenie ritného otvoru výkalmi?
- ulovenú zver uložím na bezpečné miesto so všetkými orgánmi a privolám veterinárneho lekára, ktorý rozhodne o ďalšom naložení so zverinou
- ulovenú zver uložím na bezpečné miesto so všetkými orgánmi a privolám veterinárneho lekára, ktorý rozhodne o ďalšom naložení so zverinou
- (ID: 2834) Čo urobíte pri silnom znečistení brušnej dutiny obsahom tráviaceho aparátu?
- znečistenú časť vysuším čistou jednorazovou utierkou a následne orezaním odstránim znečistenú časť
- znečistenú časť vysuším čistou jednorazovou utierkou a následne orezaním odstránim znečistenú časť
- (ID: 2835) Čo si všímate pri vonkajšej prehliadke ulovenej zveri?
- posúdim povrch celého tela (osrstenie, operenie, znečistenie, prítomnosť ektoparazitov) a telesných otvorov vrátane výživového stavu
- posúdim povrch celého tela (osrstenie, operenie, znečistenie, prítomnosť ektoparazitov) a telesných otvorov vrátane výživového stavu
- (ID: 2836) Pri vyvrhovaní ulovenej zveri dbáme:
- na dodržiavanie hygienických zásad
- na dodržiavanie hygienických zásad
- (ID: 2837) Čo rozumiete pod pojmom vlastná spotreba vo vzťahu k ulovenej zveri?
- prvovýrobu potravín (lov zveri) na súkromné domáce použitie a súkromnú domácu spotrebu v domácnosti poľovníka, ktorý sa zúčastnil poľovačky, má znalosť o tom ako sa ulovená zver správala pred ulovením a zúčastnil sa vyvrhovania a delenia zveriny
- prvovýrobu potravín (lov zveri) na súkromné domáce použitie a súkromnú domácu spotrebu v domácnosti poľovníka, ktorý sa zúčastnil poľovačky, má znalosť o tom ako sa ulovená zver správala pred ulovením a zúčastnil sa vyvrhovania a delenia zveriny
- (ID: 2838) Čo rozumiete pod pojmom umiestnenie zveriny na trh?
- „umiestnenie na trhu“ znamená skladovanie, uchovávanie zveriny na účely predaja, vrátane ponúkania na predaj alebo akúkoľvek inú formu prevodu, či už bezplatnú alebo nie, predaj, distribúciu a iné formy prevodu samy o sebe
- „
- „umiestnenie na trhu“ znamená skladovanie, uchovávanie zveriny na účely predaja, vrátane ponúkania na predaj alebo akúkoľvek inú formu prevodu, či už bezplatnú alebo nie, predaj, distribúciu a iné formy prevodu samy o sebe
- (ID: 2839) Čo rozumiete pod pojmom vysledovateľnosť zveriny ako potraviny?
- „vysledovateľnosť zveriny“ znamená schopnosť nájsť a sledovať zverinu ako potravinu vo všetkých etapách výroby, spracúvania a distribúcie
- „vysledovateľnosť zveriny“ znamená schopnosť nájsť a sledovať zverinu ako potravinu vo všetkých etapách výroby, spracúvania a distribúcie
- (ID: 2840) Ako je zabezpečená vysledovateľnosť zveriny ako potraviny umiestňovanej na trh v SR?
- značkou na označenie usmrtenej raticovej zveri alebo veľkej šelmy a lístkom o pôvode raticovej zveri a veľkej šelmy, u malej zveri dodacím listom
- značkou na označenie usmrtenej raticovej zveri alebo veľkej šelmy a lístkom o pôvode raticovej zveri a veľkej šelmy, u malej zveri dodacím listom
- (ID: 2841) Dokedy musí byť zabezpečená spolunáležitosť medzi telom a vnútornými orgánmi?
- do ukončenia vyšetrenia ktorého úlohou je zistiť akékoľvek odchýlky, ktoré neboli spôsobené poľovačkou, musí byť zachovaná korelácia, spolunáležitosť, totožnosť a identifikácia tela s vnútornými orgánmi
- do ukončenia vyšetrenia ktorého úlohou je zistiť akékoľvek odchýlky, ktoré neboli spôsobené poľovačkou, musí byť zachovaná korelácia, spolunáležitosť, totožnosť a identifikácia tela s vnútornými orgánmi
- (ID: 2842) Kto musí vyšetriť zverinu uvádzanú na trh ako malé množstvá potravín?
- osoba vyškolená na túto činnosť podľa NARIADENIA EP a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
- osoba vyškolená na túto činnosť podľa NARIADENIA EP a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
- (ID: 2846) Považuje sa podľa zákona 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti za prvovýrobu aj lov zveri?
- áno
- áno
- (ID: 2847) Ako sa prepravuje ulovená malá zver?
- malú srstnatú alebo pernatú zverinu možno prepravovať len vo vychladnutom stave a rozvešanú
- malú srstnatú alebo pernatú zverinu možno prepravovať len vo vychladnutom stave a rozvešanú
- (ID: 2848) Ako sa prepravuje ulovená raticová zver?
- počas prepravy ulovenej zveri je potrebné vyvarovať sa nahromadeniu tiel zvierat na seba, ulovená zver sa musí nakladať, prepravovať a vykladať z dopravného prostriedku tak, aby sa zamedzilo zhoršovaniu jej organoleptických vlastností alebo iných ukazovateľov hygienickej bezchybnosti a nemohlo dôjsť ku kontaminácii chemickými alebo inými zdraviu škodlivými látkami
- počas prepravy ulovenej zveri je potrebné vyvarovať sa nahromadeniu tiel zvierat na seba, ulovená zver sa musí nakladať, prepravovať a vykladať z dopravného prostriedku tak, aby sa zamedzilo zhoršovaniu jej organoleptických vlastností alebo iných ukazovateľov hygienickej bezchybnosti a nemohlo dôjsť ku kontaminácii chemickými alebo inými zdraviu škodlivými látkami
- (ID: 2849) Môže vzorka určená na KMO a trichinely zamrznúť?
- vzorky je potrebné uchovávať počas celej manipulácie s nimi pri 4° C a nesmú zamrznúť
- vzorky je potrebné uchovávať počas celej manipulácie s nimi pri 4° C a nesmú zamrznúť
- (ID: 2850) Akými spôsobmi sa môže dostať zverina ku končenému spotrebiteľovi?
- cez spracovateľský závod na zverinu (trh EU), dodávkou konečnému spotrebiteľovi cez miestne maloobchodné prevádzkarne ako malé množstvo zveriny (trh SR) alebo ako vlastná spotreba
- cez spracovateľský závod na zverinu (trh EU), dodávkou konečnému spotrebiteľovi cez miestne maloobchodné prevádzkarne ako malé množstvo zveriny (trh SR) alebo ako vlastná spotreba
- (ID: 2853) Má vplyv na kvalitu diviny stres zveri pred ulovením?
- áno, vzhľadom na spotrebované energetické zásoby nedochádza k optimálnemu vyzretiu diviny , čím sa skracuje jeho trvanlivosť, zhoršujú organoleptické vlastnosti a údržnosť
- áno, vzhľadom na spotrebované energetické zásoby nedochádza k optimálnemu vyzretiu diviny , čím sa skracuje jeho trvanlivosť, zhoršujú organoleptické vlastnosti a údržnosť
- (ID: 2854) Čo urobíte ak zistíte zvýšený úhyn zveri v poľovnom revíri?
- informujem o tom okamžite príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu
- informujem o tom okamžite príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu
- (ID: 2855) Aký odpad živočíšneho pôvodu môžete použiť na vnadenie zveri?
- časti zabitých zvierat, ktoré sú vhodné pre ľudskú spotrebu, ale nie sú určené na ľudskú spotrebu z komerčných dôvodov, alebo odmietnuté ako nevhodné pre ľudskú spotrebu ale nie sú postihnuté žiadnymi príznakmi chorôb prenosných na ľudí alebo zvieratá
- časti zabitých zvierat, ktoré sú vhodné pre ľudskú spotrebu, ale nie sú určené na ľudskú spotrebu z komerčných dôvodov, alebo odmietnuté ako nevhodné pre ľudskú spotrebu ale nie sú postihnuté žiadnymi príznakmi chorôb prenosných na ľudí alebo zvieratá
- (ID: 2856) Čo spravíte s vývrhom u zveri bez abnormálnych príznakov?
- môže sa ponechať ako potrava pre predátorov v poľovnom revíri mimo verejných komunikácii
- môže sa ponechať ako potrava pre predátorov v poľovnom revíri mimo verejných komunikácii
- (ID: 2857) Čo spravíte s vývrhom u zveri s abnormálnymi príznakmi a telom takejto zveri?
- musí sa neškodne odstrániť v kafilerickom zariadení v súlade so zákonom o veterinárnej starostlivosti a príslušných nariadení
- musí sa neškodne odstrániť v kafilerickom zariadení v súlade so zákonom o veterinárnej starostlivosti a príslušných nariadení
- (ID: 2858) Aké nebezpečenstvo hrozí pri zbere lesných plodín v súvislosti s kladením trusu líšok?
- že sa nakazí vajíčkami niektorých druhov pásomníc, čím sa stane medzihostiteľom s vážnymi dôsledkami na vlastné zdravie
- že sa nakazí vajíčkami niektorých druhov pásomníc, čím sa stane medzihostiteľom s vážnymi dôsledkami na vlastné zdravie
- (ID: 2859) Ako sa môže nakladať so zverinou, ktorú prehliadla vyškolená osoba a nezistili sa žiadne abnormálne príznaky a nebolo pozorované neobvyklé správanie pred usmrtením?
- môže byť uvedená na trh cez spracovateľský závod alebo miestnu maloobchodnú prevádzkareň
- môže byť uvedená na trh cez spracovateľský závod alebo miestnu maloobchodnú prevádzkareň
- (ID: 2862) Ako sa musí nakladať so zverinou, u ktorej sa zistilo neobvyklé správanie pred usmrtením?
- vyškolená osoba musí o tejto skutočnosti informovať čo najskôr príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu
- vyškolená osoba musí o tejto skutočnosti informovať čo najskôr príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu
- (ID: 2864) Ako sa likvidujú po prehliadke zveriny pozmenené časti tela, ako aj pozmenené vnútornosti:
- musia sa neškodne odstrániť
- musia sa neškodne odstrániť
- (ID: 2865) Prečo je potrebné čím skôr vyvrhnúť a odstrániť vnútornosti z ulovenej zveri?
- aby nedošlo k prieniku črevnej bakteriálnej mikroflóry do okolitých orgánov a svalov a došlo k rýchlejšiemu ochladeniu tela zveri
- aby nedošlo k prieniku črevnej bakteriálnej mikroflóry do okolitých orgánov a svalov a došlo k rýchlejšiemu ochladeniu tela zveri
- (ID: 2867) Zverina s výrazným pohlavným („rujným) pachom je v zmysle platnej legislatívy:
- nevhodná na ľudský konzum
- nevhodná na ľudský konzum
- (ID: 2868) Ulovená zverina sa musí nakladať, prepravovať a vykladať z dopravného prostriedku tak, aby:
- sa zamedzilo jej znečisteniu a zhoršeniu jej organoleptických vlastností
- sa zamedzilo jej znečisteniu a zhoršeniu jej organoleptických vlastností
- (ID: 2869) Z hľadiska posudzovania zveriny si na kostre a kostiach všímame?
- tvar a celistvosť kostí, či k odchýlkam došlo z dôvodu mechanického poškodenia (napr. strelnou zbraňou), alebo nesprávnym vývojom a chorobným stavom
- tvar a celistvosť kostí, či k odchýlkam došlo z dôvodu mechanického poškodenia (napr. strelnou zbraňou), alebo nesprávnym vývojom a chorobným stavom
- (ID: 2870) Zdravé srdce je uložené v osrdcovníku s:
- malým množstvom bezfarebnej čírej tekutiny
- malým množstvom bezfarebnej čírej tekutiny
- (ID: 2871) Pľúca zdravej zveri sú:
- sú elastické, svetloružové, s lesklým povrchom a ostrým okrajom
- sú elastické, svetloružové, s lesklým povrchom a ostrým okrajom
- (ID: 2872) Pečeň zdravého zvieraťa je:
- ak má ostré okraje, bez zmien a je na povrchu lesklá
- ak má ostré okraje, bez zmien a je na povrchu lesklá
- (ID: 2873) Ako dlho po ulovení možno dodávať konečnému spotrebiteľovi zver alebo zverinu z nej pokiaľ sa uvádza na trh v zmysle nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 352/2009 Z. z., ktorým sa stanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov živočíšneho pôvodu, mäsa z hydiny a domácich králikov, voľne žijúcej zveri a zveriny z nej?
- do 7 dní
- do 7 dní
- (ID: 2874) Divina zo zveri s laboratórnym nálezom trichinel je:
- nepožívateľná
- nepožívateľná
- (ID: 2875) Besnota (Rabies) – pôvodca je zaradený medzi:
- vírusy
- vírusy
- (ID: 2876) Myxomatóza (Myxomatosis cuniculorum) – ku nákaze sú vnímavé:
- králik divý a králik domáci
- králik divý a králik domáci
- (ID: 2877) Klasický mor ošípaných – KMO (Pestis suum europea) – pôvodca je zaradený medzi:
- vírusy
- vírusy
- (ID: 2878) Pseudomor hydiny (Morbus Newcastle) – pôvodca je zaradený medzi:
- vírusy
- vírusy
- (ID: 2879) Klasický mor hydiny (vtáčia chrípka) – pôvodca je zaradený medzi:
- vírusy
- vírusy
- (ID: 2880) Mramorová slezina bažantov – pôvodca je zaradený medzi:
- vírusy
- vírusy
- (ID: 2882) Fibropapilomatóza jelenovitých – ochorenie vyvolávajú:
- vírusy
- vírusy
- (ID: 2883) Vírusová hemoragická choroba králikov (RVHD) – prejavuje sa:
- krvácaniny na vnútorných orgánoch
- krvácaniny na vnútorných orgánoch
- (ID: 2884) Syndróm nekrotizujúcej pečene zajacov (EBHS) – pôvodca je zaradený medzi:
- vírusy
- vírusy
- (ID: 2886) Q-Horúčka (Coxiellosis) – pôvodca je zaradený medzi:
- baktérie
- baktérie
- (ID: 2887) Tuberkulóza (Tuberculosis) - pôvodca tuberkulózy sa zaraďuje medzi:
- baktérie
- baktérie
- (ID: 2888) Paratuberkulóza (Paratuberculosis) – chorobné zmeny sú najčastejšie zisťované na:
- črevnom trakte
- črevnom trakte
- (ID: 2889) Brucelóza (Brucellosis) – chorobné zmeny sú najčastejšie zisťované na:
- reprodukčných orgánoch
- reprodukčných orgánoch
- (ID: 2890) Chlamydióza vtákov (Chlamydiosis avium) – pôvodca je zaradený medzi:
- baktérie
- baktérie
- (ID: 2891) Tularémia (Tularaemia) – je ochorenie typické pre:
- zajaca poľného
- zajaca poľného
- (ID: 2892) Týfus hydiny (Typhus avium) – pôvodca ochorenia je zaradený medzi:
- salmonely
- salmonely
- (ID: 2893) Cholera hydiny (Cholera avium) - pôvodca ochorenia je zaradený medzi:
- baktérie
- baktérie
- (ID: 2894) Pasteurelóza zajacov (Pasteurellosis) – pri akútnej forme sa zisťuje:
- sťažené dýchanie
- sťažené dýchanie
- (ID: 2895) Botulizmus (Botulismus) – príčinou ochorenia sú toxíny:
- baktérií
- baktérií
- (ID: 2896) Sneť slezinová (Febris carbunculosa) – spóry pôvodcu prežívajú v pôde:
- niekoľko rokov
- niekoľko rokov
- (ID: 2898) Paratýfus hydiny (Parathypus avium) – zaradený je medzi:
- bakteriózy
- bakteriózy
- (ID: 2899) Spirochetóza králikov (Spirochaetosis cuniculi) – najčastejšie sa prenáša:
- kontaktom zvierat pri párení
- kontaktom zvierat pri párení
- (ID: 2900) Aktinomykóza (Actinomycosis) – ide o ochorenie:
- bakteriálne
- bakteriálne
- (ID: 2901) Tetanus (Tetanus) – ochorenie vyvoláva:
- bakteriálny toxin
- bakteriálny toxin
- (ID: 2903) Kokcidióza - eimerióza (Eimeriosis) - patrí medzi ochorenia vyvolávané:
- parazitickými prvokmi
- parazitickými prvokmi
- (ID: 2904) Toxoplazmóza (Toxoplasmosis) – patrí medzi ochorenia vyvolávané:
- parazitmi
- parazitmi
- (ID: 2905) Sarkosporidióza (Sarcosporidiosis) – definitívnym hostiteľom sarkosporídií sú:
- mäsožravce
- mäsožravce
- (ID: 2906) Fasciolóza (Fascioloisis) – patrí medzi:
- pečeňové parazitózy
- pečeňové parazitózy
- (ID: 2907) Fasciolóza a fascioloidóza - vo vývinovom cykle parazita sa uplatňujú:
- slimáky
- slimáky
- (ID: 2908) Fascioloidóza (Fascioloidosis) – parazit sa lokalizuje v:
- pečeni
- pečeni
- (ID: 2909) Motolica (cicavica) pečeňová – dosahuje veľkosť:
- 2 - 3 mm
- 2 - 3 mm
- (ID: 2910) Dikrocelióza (Dicrocoeliosis) - parazit sa lokalizuje v:
- pečeni, prevažne u zajacov
- pečeni, prevažne u zajacov
- (ID: 2911) Paramfistomóza (Paramphistomosis) – patrí medzi helmintózy:
- tráviaceho aparátu
- tráviaceho aparátu
- (ID: 2912) Echinokokózu (Echinococcosis) spôsobuje pásomnica s dĺžkou:
- nepresahujúcou 10 mm
- nepresahujúcou 10 mm
- (ID: 2913) Alveokokóza (Alveococcosis) - pôvodca ochorenia pásomnica líščia parazituje:
- v tenkom čreve líšok
- v tenkom čreve líšok
- (ID: 2914) Diktyokaulóza (Dictyocaulosis) - patrí medzi parazitózy:
- pľúc
- pľúc
- (ID: 2915) Metastrongylóza (Metastrongylosis) - metastrongyly (červy niťovitého tvaru) diviačej zveri patria medzi nematódy (hlístovce) :
- pľúc
- pľúc
- (ID: 2916) Trichinelóza (Trichinellosis) – miestom parazitácie dospelých trichinel (červov) je:
- tenké črevo
- tenké črevo
- (ID: 2917) Askarióza (Ascariosis) – pôvodca askariózy škrkavka (Ascaris suum) parazituje:
- v tráviacom trakte
- v tráviacom trakte
- (ID: 2918) Svrab (prašivina) zvierat – pôvodca ochorenia patrí medzi:
- roztoče
- roztoče
- (ID: 2919) Nosohltanová strečkovitosť (Cefenemyióza) – k infekcii pri nosohltanovej strečkovitosti zveri dochádza:
- larvami strečkov
- larvami strečkov
- (ID: 2920) Pri podkožnej strečkovitosti (Hypodermatóza) – vyvinuté strečky opúšťajú kuklu z povrchových vrstiev pôdy:
- asi po 5 - 6 týždňoch
- asi po 5 - 6 týždňoch
- (ID: 2921) Mykotické choroby - medzi mykotické choroby nepatrí:
- aktinomykóza
- aktinomykóza
- (ID: 2922) Ektomykózy (Ektomycoses) - medzi najzávažnejšie ektomykózy patrí:
- trichofytóza
- trichofytóza
- (ID: 2923) Endomykózy (Endomycoses) – sú choroby vyvolávané:
- hubami (plesňami)
- hubami (plesňami)
- (ID: 2924) Mykotoxikózy (Mycotoxicoses) - pôvodcom ochorenia sú:
- toxinogénne huby
- toxinogénne huby
- (ID: 2926) Parochniare – príčinou tvorby parochne u jeleňovitých sú najčastejšie:
- hormonálne poruchy
- hormonálne poruchy
- (ID: 2927) Kryptorchizmus – súvisí s patolológiou reprodukčných orgánov:
- samcov
- samcov
- (ID: 2930) Na fotografii znázornený odber vzorky u diviačej zveri (mandľa) je za účelom vyšetrenia ?
- na KMO
- na KMO
- (ID: 2931) Na fotografii znázornený odber vzorky u diviačej zveri (bránica) je za účelom vyšetrenia ?
- na trichinelózu
- na trichinelózu
- (ID: 2932) Na fotografii znázornený dýchací otvor v koži jeleňovitých poukazuje na:
- podkožnú strečkovitosť
- podkožnú strečkovitosť
- (ID: 2933) Na fotografii znázornený nález lariev u srnčej zveri poukazuje na:
- na nosohltanovú stečkovitosť
- na nosohltanovú stečkovitosť
- (ID: 2934) Na fotografii znázornený masívny nález červov vyňatých z tenkého čreva diviačej zveri poukazujú na podozrenie infekciou ?
- škrkavky
- škrkavky
- (ID: 2935) Na fotografii znázornené nádorové zmeny na koži srnčej zveri poukazujú na:
- fibropapilomatózu
- fibropapilomatózu
- (ID: 2936) Na fotografii znázornené nádorové zmeny na koži jelenej zveri poukazujú na:
- fibropapilomatózu
- fibropapilomatózu
- (ID: 2937) Na fotografii znázornené zmeny na spodnej čeľusti srnca poukazujú na:
- aktinomykózu
- aktinomykózu
- (ID: 2938) Na fotografii znázornené zmeny vo svalovine kačice divej (cysty) poukazujú na:
- sarkocystózu
- sarkocystózu
- (ID: 2939) Na fotografii znázornený nález v pečeni jeleňovitých poukazujú na:
- fascioloidózu (motoličnatosť)
- fascioloidózu (motoličnatosť)
- (ID: 2940) Na fotografii znázornený parazitický červ v priedušnici vtákov poukazuje na:
- syngamózu
- syngamózu
- (ID: 2942) Na fotografii znázornené zmeny na pečeni diviačej zveri popisované ako „mliečne škvrny“ sú dôsledkom infekcie?
- larvami škrkaviek
- larvami škrkaviek
- (ID: 2943) Na fotografii znázornené krvácaniny v pľúcach králikov poukazujú na:
- mor králikov
- mor králikov
- (ID: 2947) Na fotografii znázornené značné zväčšenie semeníkov u zajaca poukazuje na:
- brucelózu
- brucelózu
- (ID: 2948) Na fotografii znázornené mnohonásobné zväčšenie sleziny u zajaca poukazuje:
- tularémiu
- tularémiu
- (ID: 2950) Na fotografii znázornený nález na hlave a očiach králika poukazuje na:
- myxomatózu
- myxomatózu
- (ID: 2951) Na fotografii znázornené odoberanie vzorky z medzirebrového svalu u diviačej zveri môže byť za účelom (náhradnej vzorky na vyšetrenie)?
- trichinelózy
- trichinelózy
- (ID: 6538) Pod pojmom zverina sa rozumie:
- telo zveri, odstrelenej alebo inak usmrtenej, bez vnútorných orgánov v koži
- telo zveri, odstrelenej alebo inak usmrtenej, bez vnútorných orgánov v koži
- (ID: 6539) Pod pojmom divina sa rozumie:
- mäsa zo zveri, resp. zverina po rozrábke a delení
- mäsa zo zveri, resp. zverina po rozrábke a delení
- (ID: 6540) Pod pojmom prikrmovanie sa rozumie:
- nielen množstvo, ale aj dobu počas ktorej krmivo predkladáme zveri
- nielen množstvo, ale aj dobu počas ktorej krmivo predkladáme zveri
- (ID: 6795) Jadro je najvýhodnejšie podávať zveri vo forme:
- miaganého či drveného zrna, hrubého šrotu alebo veľkých hrubých granúl
- miaganého či drveného zrna, hrubého šrotu alebo veľkých hrubých granúl
- (ID: 6796) V jeseni podávame raticovej zveri:
- energeticky hodnotné krmiva, aby sa vytvorili dostatočné zásoby tuku na zimu
- energeticky hodnotné krmiva, aby sa vytvorili dostatočné zásoby tuku na zimu
- (ID: 6797) V zime podávame raticovej zveri:
- krmiva v malom množstve, spravidla chudobnejšie na bielkoviny (kukuricu) a bohaté na vlákninu
- krmiva v malom množstve, spravidla chudobnejšie na bielkoviny (kukuricu) a bohaté na vlákninu
- (ID: 6798) Na jar podávame raticovej zveri:
- jadrové krmiva bohaté na bielkoviny a minerálne látky (pokrutiny, soja)
- jadrové krmiva bohaté na bielkoviny a minerálne látky (pokrutiny, soja)
- (ID: 6799) Aká je úloha sacharidov vo výžive zveri:
- sacharidy sú organické zlúčeniny v potrave zveri, ktoré slúžia ako zdroj energie
- sacharidy sú organické zlúčeniny v potrave zveri, ktoré slúžia ako zdroj energie
- (ID: 6800) Úloha tukov vo výžive zveri:
- tuky – lipidy ako zložky potravy majú okrem štrukturálnej a ochrannej funkcie pre organizmus zveri, význam ako zdroj a rezerva energie
- tuky – lipidy ako zložky potravy majú okrem štrukturálnej a ochrannej funkcie pre organizmus zveri, význam ako zdroj a rezerva energie
- (ID: 6801) Akú úlohu má podávanie soli pre organizmus zveri:
- zabezpečuje prísun sodíka ako dôležitého prvku pre organizmus zveri
- zabezpečuje prísun sodíka ako dôležitého prvku pre organizmus zveri
- (ID: 6802) Dužinaté krmivo podávame zveri v nasledovnom kvalitatívnom stave:
- nenarušené plesňami a hnilobou
- nenarušené plesňami a hnilobou
- (ID: 6803) Forma podávania jadrového krmiva do kŕmidiel pre jarabice a bažanty počas zimného prikrmovania:
- podávame zrno obilnín a ďalších plodín zmiešané s rozličným odpadom, získaného z čističiek zrna, s prídavkom hrubého piesku
- podávame zrno obilnín a ďalších plodín zmiešané s rozličným odpadom, získaného z čističiek zrna, s prídavkom hrubého piesku
- (ID: 6804) Zlepšenie možnosti hniezdenia divých kačíc na vodných plochách dosiahneme:
- ochranou pobrežných porastov, zabezpečením vhodných hniezdisť a vykladaním umelých hniezd
- ochranou pobrežných porastov, zabezpečením vhodných hniezdisť a vykladaním umelých hniezd
- (ID: 6805) Lesné plody – žalude, bukvice a pagaštany konské sa odporúčajú podávať raticovej zveri:
- v čerstvom stave
- v čerstvom stave